Newsletter

40. ročník Orlického maratonu přilákal na horské sedlo Šerlich přes nepřízeň počasí více než 500 závodníků

4.2.2024   
Foto

Jubilejní 40. Orlický maraton se odehrál jako třetí závod seriálu ČEZ SkiTour na horském sedle Šerlich v Orlických horách, kam zavítalo téměř 500 odvážných lyžařů zdolat místní tratě kolem Velké Deštné. Vítr, déšť i teplo sice znesnadňovaly výkony, přesto se však pozitivní atmosféra nesla celým prvním únorovým víkendem. 

Na sobotní dětské obratnostní závody a také VW 20 kilometrů volným stylem navázala nedělní klání technikou klasickou. Na výběr měli závodníci z distancí na 10 km s Českou televizí a pak také na 20 a 40 kilometrů. Větru, dešti a teplému počasí se nedá poručit, ale závodníci s horskými podmínkami bojovali na tratích, které vystavěl bývalý reprezentant a olympionik v běhu na lyžích Petr Michl, velice statečně. 

V tom pravém Orlickém maratonu, závodě na 40 kilometrů, se stal prvním mužem leader celého seriálu Petr Knop z týmu eD system Silvini Team, který dojel do cíle s náskokem více než 6 minut před týmovým kolegou a místním závodníkem Pavlem Janečkem. Stupně vítězů doplnil se ztrátou dalších 2 minut Michal Sedláček.  Mezi ženami si pro zlatou pozici dojela Martina Setunská z týmu SKI Sokol Zaječice před stálicí Velké SkiTour v kategorii žen, zkušenou Jolanou Benešovou z týmu Redpoint. Na třetím místě finišovala Vendula Ryšavá.

Nejen závodníci bojovali s náročnými podmínkami na trase, své potíže zažili také organizátoři. Vzhledem k technickým problémům s časomírou na průjezdu do druhého kola 40 km závodu, došlo k několika nesrovnalostem ve výsledcích. To způsobilo i chybné vyhlášení druhé ženy závodu, které se následně opakovalo. Všem vyhlašovaným se tímto omlouváme a věříme, že na nadcházejích závodech SkiTour nám bude přát počasí a technickým potížím se tak vyhneme.

V závodě na 20 kilometrů zvítězil reprezentant v rychlostní kanoistice a olympionik Martin Fuksa, pro kterého to byl zároveň jeho první vítězný závod v běžeckém lyžování. „Podařilo se mi vyhrát můj první běžkařský závod v životě, takže pocity mám určitě skvělý. Ten déšť a počasí, které úplně nepřálo, mi nevadí. Jsem kluk od vody, takže na vodu jsem zvyklý a na těžký podmínky taky.  Zázemí skvělý, teplo, teď trošku rozmrzám a určitě tu nejsem naposled, protože mám rád zažít něco nového,” říká olympionik a mistr světa Martin Fuksa. Jako první žena na 20 kilometrech se umístila Anna Sellers z týmu eD system Silvini Team. V závodě ČT na 10 kilometrů se staly vítězkou a vítězem mladé naděje Anna Sedláčková a Martin Šír.

Díky vyhřívanému zázemí v podobě ČEZ Energy zóny, T-Mobile Lounge a ORLEN relax zóny se všichni závodníci mohli pořádně ohřát, posilnit, podívat se na výsledky a také si užít neformální atmosféru a zábavu.


Všichni zúčastnění si zaslouží jeden velký klobouk dolů a my už se těšíme na dalším závodě seriálu, který proběhne v Jeseníkách 24.-25. února 2024. Tak skol na JeLyManovi!

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko