Newsletter

Klasici si mohli na Mísečkách vychutnat aprílové sluníčko. Pro double si dojel Knop

19.2.2023   
Foto

Neděle je na ČEZ SkiTour ve znamení závodů klasickou technikou. Počasí na Horních Mísečkách bylo k závodníkům výrazně přívětivější než v sobotu, byť s nimi laškovalo. Velmi dobře připravenou trasu na 30 kilometrů opanoval opět Petr Knop, mezi ženami těsný náskok uhájila Jolana Benešová. 

Nedělní dopoledne uvítalo běžce aprílovým počasím uprostřed února. Před startem střídavě sněžilo a pršelo, ale těsně po výstřelu hlavní trasy v 11 hodin se nečekaně vyjasnilo a krkonošské hřebeny zazářily. Účastníci tratí na 17,5 km a rodinné desítky České televize jeli závod už za slunečného počasí, které chvílemi lákalo i k posezení na lehátkách v zázemí závodu. 

Na královské 30kilometrové trati navázal na včerejší výhru Petr Knop. Kvůli obtížnosti trati musel jet stříďákem a laborovat s mazáním. „První kolo byla Hančovina. Na trati byla taková vata a moc to nejelo. Druhé kolo se to uklouzalo, bylo to hladký a na mikrokontaktu to moc nedrželo, třetí kolo bylo docela voda, takže se to střídalo jako na apríla. Příští týden se chystám na JelyMana, a pak se uvidí, co práce dovolí,“ prozradil své plány vítěz. 

Díky změnám podmínek zvládnut Knop na trati ještě zrychlovat a poslední kolo zvládnul o minutu rychleji než první. Vzhledem k tomu, že si náskok vydobyl už v prvním kole, neměl na něj žádný ze soupeřů šanci. Na svého týmového parťáka a vítěze Orličáku Davida Bohačíka najel 5 a půl minuty.

Dominanci ed System Silvini Teamu ztvrdil třetím místem Jan Maryška, jemuž vítěz nadělil už skoro sedm minut. 

Výsledky muži:
1. Petr Knop (eD System Silvini Team) 1:27:50
2. Aleš Bohatý (eD System Silvini Team) 1:33:19
3. Jan Maryška (eD System Silvini Team) 1:35:41

Podobně jako během včerejšího závodu skejtem se mezi ženy o první místo nádherně bojovalo. Jolana Benešová vyhrála nad Martinou Setunskou pouze o 46 sekund. Až skoro do cíle nebylo o výhře jasno.  

„Ta desítka je tady těžká, jede se nahoru dolů. Objet ji třikrát mi dalo zabrat. Ve třetím kole jsem se v nejprudších výjezdech zvládla zmáčknout a své soupeřce ujet. Opět se nám podařilo dobře namazat. S výkonem jsem spokojená, teď mi zbývá si před dalším závodem jen trošku odpočinout,“ pověděla vítězka do kamer České televize. Třetí místo mezi ženami vybojovala Martina Doupovcová. 

Výsledky ženy:
1. Jolana Benešová (Redpoint Team) 2:10:24
2. Martina Setunská (Ski Sokol Zaječice) 2:11:10
3. Martina Doupovcová (TJ Sokol Senohraby) 2:22:08

Respekt si zaslouží i vítězové kratších distancích. Závod na 17,5 km se jel na dvě kola – jedno plnotučné desetikilometrové a o malinko lehčí 7,5kilometrové.  První dojel Josef Veber, mezi ženami parádně zajela Lenka Skrbková. Desítku vyhrál mladičký polský závodník Adrian Kochman za 33 minut, který jezdí ještě v kategorii do 18 let. Kdyby toto tempo udržel po tři kola, mohl by na královské třicítce pomýšlet na první pětku. Hned druhá byla Eliška Hujerová.

Kolotoč ČEZ SkiTour v současnosti připomíná spíše centrifugu, a tak hned následující víkend jedeme na Jesenický lyžařský maraton, který tradičně hostí chata Paprsek. Tratě tam leží výše nad 1000 metrů nad mořem, což by mělo zaručit minimálně podobnou výšku sněhové pokrývky jako na Horních Mísečkách. 

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko