Newsletter

(Bělo)Rusko proti válce: Start závodníků s ruským a běloruským občanstvím pomůže Ukrajině

18.11.2022   
Foto

Účastníci ruské a běloruské národnosti budou moci za splněných podmínek startovat na závodech ČEZ SkiTour včetně 56. ČEZ Jizerské 50. Úplný zákaz startu platí z rozhodnutí FIS a Worldloppet pouze pro elitní ruské a běloruské závodníky s aktivním FIS kódem. Chceme však dát možnost rekreačním závodníkům z Ruska a Běloruska, kteří nesouhlasí s ruskou agresí proti Ukrajině, možnost zúčastnit se největšího českého seriálu v běhu na lyžích. Proto jim umožníme startovat pod vlajkou RAW/BAW (Russians/Belarusians against war = Rusové/Bělorusové proti válce). Jejich startovné  věnujeme v plné výši na účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR na podporu ukrajinské armády.

V souladu se stanovisky FIS a výkonné rady Worldloppetu se organizátoři rozhodli, že umožní start ruským a běloruským občanům, kteří nesouhlasí s ruskou agresí proti Ukrajině. Úplný zákaz startu platí pouze pro elitní závodníky, kteří mají aktivní FIS kód.

Rekreačním závodníkům umožníme registraci pod vlajkou RAW/BAW (Russians/Belarusians against war = Rusové/Bělorusové proti válce). Zároveň bude veškerý výtěžek z registrací pod vlajkou RAW/BAW věnován na sbírku pod záštitou Velvyslanectví Ukrajiny v České republice na podporu ukrajinské armády. Toto považujeme za dostatečně silnou deklaraci nesouhlasu s ruskou agresí proti Ukrajině. Zároveň se vyhneme uplatnění principu kolektivní viny. A v neposlední řadě podpoříme boj Ukrajiny za vlastní svobodu. Svoboda je jednou ze základních hodnot na kterých stojí jak ČEZ SkiTour, tak Jizerská 50.

Registrovat se pod vlajkou RAW/BAW je možné jednoduše, při koupi startovného v systému SportID lze v editaci profilu v kolonce “Státní příslušnost” zvolit možnost “Russians/Belarusians  against war”.

Ke zdlouhavému procesu vydání rozhodnutí ze strany FIS se vyjádřila také ředitelka seriálu Worldloppet Epp Paal: „Je nám líto, že tento proces trval tak dlouho, ale chtěli jsme mít jistotu, že vydaná rozhodnutí nebudou v rozporu se stanovisky FIS a zároveň nebudou v rozporu s hodnotami Worldloppetu.“

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko