Newsletter

Podpoř malou bojovnici Amy s charitativním projektem Pomozte dětem a ČEZ SkiTour

16.11.2022   
Foto

Říkáš si, co může mít tato roční holčička společného se závodníky z bílé lyžařské stopy? Malá Amy je totiž srdcem bojovnice a nikdy se nevzdala, stejně jako ty každoročně v bílých stopách a horských stoupáních. Narodila se jako zdravá holčička. Po 2 měsících se ale vše změnilo. Amin zdravotní stav se znenadání zhoršil, došlo i k oživování a prognóze, kdy lékaři holčičce dávali maximálně 24 hodin života. Malá bojovnice to ale nevzdala. Bohužel se její boj neobešel bez následků a roční holčička je na vývojové úrovni 6měsíčního dítěte. Proto nyní pro svůj rozvoj potřebuje specializované terapie. Pojďme společně s Nadací Pomozte dětem Amélii pomoci v šanci na plnohodnotnější dětství a život, stačí zvolit vybranou částku při registraci ve svém účtu SportID.

Dnes roční Amy se narodila 5 dní po termínu šťastným rodičům a starší sestřičce Lili. První 2 měsíce života prožila jako zcela zdravé dítě. Vše začalo, když Amy ztratila chuť k jídlu. Poté co začala i zvracet, odjela s rodiči na pohotovost, kde páni doktoři objevili v jejím těle nespecifikovatelný zánět a stav zlepšili kapačkou s tekutinami a glukózou, aby nedošlo k dehydrataci. Náhle nateklé oko se také zlepšilo po vykapání, a tak byly neduhy Amy přičteny bacilu, který přinesla ze školky starší sestřička Lili. Po týdnu malá Amélie opět nabyla chuť k jídlu, vše se zdálo v pořádku, a tak odjely s maminkou z nemocnice zpátky domů.

Dva dny poté. Záchvat hysterického pláče. Bezvědomí. Bezdeší. Oživování malé holčičky. Záchranka malou Amy odvezla do nemocnice, kde bojovala celých 10 dní o život v umělém spánku. Prognózy lékařů nebyly vůbec optimistické. Nedávali Amélii šanci na přežití ani 24 hodin, ale ona se nevzdala, ukázala vůli žít a svůj vlastní život si vybojovala zpět. Probouzení z umělého spánku proběhlo v pořádku, avšak po přesunu z JIP na neurologii bylo u Amy zjištěno masivní krvácení do mozku a rozsáhlé poškození obou hemisfér. Přesná příčina krvácení nikdy nebyla zjištěna. Jako následek poškození mozku se rozvinula epilepsie, kvadruhypertonie s pravostrannou převahou (napětí svalů všech končetin) a centrální poškození zraku, takže si Aminy oči po probuzení dělaly, co chtěly.

Malá Amy ráda blbne se svojí starší sestřičkou Lili a i to jí motivuje ke cvičení a trénování očí se speciálními pomůckami, pravidelnému cvičení Vojtovy metody a na pomoc rodině dochází také poradkyně ze Speciálně pedagogického centra EDA. Nově Amy začala docházet na neurorehabilitace, které ale nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou a jsou tak velmi nákladné. Nyní se jedná o 2-3 terapie týdně, ale když bude Amy šikovná, tak se jejich délka i četnost bude prodlužovat a s nimi i jejich cena. Jedna hodina neurorehabilitace a ergoterapie nyní stojí 1200 korun, v součtu tedy terapie vychází na přibližně 240 tisíc korun za půl roku.

 

 

Ať už jsi lyžař, závodník nebo fanoušek sněhu a hor, pojď s námi Amélii přispět k bezstarostnému blbnutí a dětství. Pokud tyto terapie a rehabilitace pomohou malé bojovnici posunout se alespoň o malý kousek dál, tak mají smysl! Přispět Amy na terapie můžeš při své registraci na závody ČEZ SkiTour a 56. ročníku ČEZ Jizerské 50 ve svém účtu SportID.

Amy, držíme Ti palce a směj se na svět dál.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko