Newsletter

Závodění na kolečkách není jen pro profíky. V Česku se vyřádí i nadšenci

17.7.2022   
Foto

V minulém článku jsme si představili letní verzi běžkování – kolečkové lyže. Kdo má závodní ambice, nemusí strádat až do zimy. Dokonce i v Česku se koná dost závodů a některé jsou opravdu pozoruhodné.

V předcházejícím článku jsme si popisovali, že rychlost lyží ovlivňuje hlavně použitá guma na kolečkách. Pořadatelé tak pro elitní závodníky požadují, aby používali kolečka stejného typu. Kdo požadované lyže nemá, dostane je přidělené pořadatelem. Pro hobbíky nicméně pravidla tak drsná nejsou, a tak mohou většinou závodit na tom, s čím přijedou. Nutností je přilba, stejně tak bychom ji měli nosit na tréninku. 

Největším českým seriálem je EDS Skiroll Classics, jejž pořádá ED system Silvini Team. Svým rozsahem se může měřit třeba právě se zimní ČEZ SkiTour. Nabízí sedm „elitních“ zastávek a šest závodů, které si dobře užijí i hobbíci. Závodí se výhradně klasickou technikou. Pro eliťáky platí pravidlo, že musí jet na kolečkách s označením 3 (jedny z nejpomalejších).

Závody nejrychlejším zaberou od půl hodiny ke dvěma hodinám. Většinou se jedná o výjezdy, kde nehrozí výrazná klesání, ale několik závodů se odehrává na okruzích s rovnými sešupy. Každý si může najít svůj dobře dostupný závod, neboť se nejezdí jen v Krkonoších nebo Orlických horách, ale také třeba na Jižní Moravě. V Mikulově se jede závod po úplné rovině.

Seriál v sobě zahrnuje i mistrovství republiky, které se pojede na Ještěd. 25. září. Bude měřit necelých 12 kilometrů. Přičemž závěr je do opravdu tvrdého stoupání. Novinkou bude krásný výjezd na Friesovy boudy v Krkonoších.

Největší specialitou bude ale Lipnolopet 8. října. Letos se stal dokonce tzv. Challengerem v seriálu Visma Ski Classics. Závod bude mít 55 kilometrů a nastoupá se 1200 metrů. První kilometry povedou na rozcvičku z Frymburku kolem hráze, aby se pak přejelo ke stoupání z Přední Výtoně a zpět k Lipnu. Vrcholit se bude výjezdem k hrádku Vítkův kámen. Závodníci tak kromě náročné trasy projedou i atraktivnímprostředím.

Existují také menší seriály. Některé jejich závody patří právě mezi akce EDS Skiroll Classics. Ski klub Vysočina pořádá pětidílné Rvyto. Vtipná zkratka v sobě obsahuje Roller Vysočina Tour. Specialitou je třeba noční sprint v Jihlavě 9. září.

Oddíl ze Skuhrova nad Bělou zase úřaduje v Orlických horách. V druhé půlce srpna pořádá třídílný seriál, jehož nejprestižnější částí je výjezd na Šerlich.

A co v zahraničí?

Aby byl náš přehled komplexní, měli bychom zmínit, jak vypadá kolečkové lyžování na světové úrovni. Svěťák má letos čtyři zastávky. Úspěšně proběhl první díl v norském kraji Telemark, kde nejprestižnější závod na 48 km ve finiši nevyhrál nikdo jiný než Johannes Høsflot Klaebo. V Česku známý Švéd Max Novak finišoval převážně v Norské konkurenci desátý. V srpnu se bude závodit v Estonsku a mistrovství světa se překvapivě koná v Lotyšsku. Finále bude hostit v září Itálie.

Když se podíváme na rozpis největších „laufů“ pro veřejnost, odkazy nás nepřekvapivě zavedou hlavně do Norska a Švédska. Velmi prestižním seriálem je World Classic Tour, který v sobě čítá několik „festivalů“, kdy se odehrává během prodlouženého víkendu několik typů závodů za účasti elitních borců.

Závody na kolečkových lyžích nejsou záležitostí jen pro vrcholové sportovce, ale může si je zkusit každý nadšenec podobně jako v běhu nebo cyklistice. Závody do vrchu jsou naprosto bezpečné a vyžadují jen fyzickou kondici, kdežto na okruhové závody je už třeba dost cviku a zvyku na kolečkách. Přejeme vám hodně štěstí a brzký nástup opravdové zimy. SKOL!

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko