Newsletter

Karel Blaschke: ČEZ SkiTour vrací Krušnohorské 30 lesk a velikost

26.4.2022   
Foto

Ze závodníka se stal rolbařem a upravuje stopy Krušných hor již 19 let. Málokdo zná historii Krušnohorské 30 tak dobře, jako Karel Blaschke. Žije horským životem a ke sportu motivuje i své děti, se kterými byl letos na Zavíráku SkiTour 2022. Karel se s námi podělil o svůj pohled na to, jak se za roky Krušnohorská 30 proměnila a o mnohem více.

Dlouhodobě se podílíš na organizaci Krušnohorské 30. Jak to celé začalo?

V mém případě to začalo v roli závodníka. Když jsem dozávodil, tak jsem ve svém oddílu TJ Lokomotiva Teplice plynule přešel do pozice organizátora. Poté jsem měl ale několikaletou proluku a k pořadatelství závodu jsem se vrátil až v momentě, kdy Krušnohorská 30 šla pod křídla seriálu ČEZ SkiTour. Viděl jsem v tom dobrou příležitost, jak náš krušnohorský region zpropagovat a chtěl jsem toho být součástí. Funguju v našem regionu jako rolbař, starám se o to, aby fungovala úprava stop. Není to má hlavní práce, je to spíše hobby a zábava.

Rolbou jezdíš už 19. sezonu. To je dlouhá doba, co se za ní změnilo?

Změnilo se toho hodně, minimálně z hlediska techniky. Když jsem začínal, upravoval jsem tratě strojem, který byl z roku 1978. Poté jsme přešli na rolbu, která byla pouze o pět let mladší. Dnes jezdím mašinou, která byla vyrobena v roce 2008 a je v mnoha ohledech modernější a jedná se technicky o moderní stroj. To, co mi dnes trvá upravit 11 hodin jsem s předchozím strojem dělal 14 hodin.

Je něčím Krušnohorská 30 v porovnání s ostatními závody ČEZ SkiTour speciální?

Letos jsem jel Jizerskou 50 a také jsem byl s dětmi v Mísečkách na Zavíráku. Krajina Krušných hor je ale trochu jiná, protože málokde se jede na náhorní plošině hor, ze které se dá koukat dolů do údolí. Prochází tudy hranice, ale fungujeme tady tzv. „bez čáry“, nejsme rozdělení na Čechy a Němce, jsme tady dohromady. Také se tu jezdí částečně v listnatých lesích. Lyžař se tu projede v bukovém lese nebo březovém háji, a to na horách rozhodně není běžné. Na horách narazíte většinou na jehličnany, ale my tady máme i listnáče. V tom je Krušnohorská zajímavá.

Krušnohorská 30 má dlouhou historii, součástí seriálu ČEZ SkiTour je ale pouze poslední dva roky. Změnilo se za tu dobu něco? Jak si tento závod pamatuješ z dřívějších let?

V rámci organizování jsem jednu dobu měl na starosti i historii závodu na jeho webových stránkách. Co můžu usoudit z historie závodu, tak Krušnohorská 30 momentálně jede svoji třetí fázi. Úplně původně to byla Krušnohorská 50 a byl to ohromný závod s opravdu velikou účastí. Závodníky dovážely vlaky a byla pro ně zřízena kyvadlová doprava. Pak došlo k tomu, že v Krušných horách začalo být méně a méně sněhu. Tím začala druhá fáze a ze závodu se stala Krušnohorská 30, startujících ale ubývalo. Po dlouhá léta tam býval ohromný dav, který byl ale každým rokem menší a menší. Před dvěma lety došlo ke třetí fázi závodu, protože se dostal pod křídla ČEZ SkiTour a je zde viditelná snaha mu vrátit původní lesk a velikost, z čehož mám velkou radost.

Přesuňme se nyní na závěr sezony. Na Zavírák SkiTour 2022 jsi přijel s celou rodinou. Jakých tratí jste se zúčastnili a jezdíte na lyžařské závody pravidelně?

Na Zavíráku se v sobotu Honza s Josefínkou zúčastnili dětských závodů a v neděli jsme jeli celá rodina ČT 10 km klasicky. S manželkou jsme oba do 18 let závodili, pak jsme se od toho ale vzdálili a 10 let jsme chodili jenom na skialpy. U nás v rodině je to tak, že naše děti chtějí aktivně jezdit na lyžařské závody. Tím, že bydlíme na horách a máme to 150 metrů k běžecké magistrále jim tak trochu nic jiného než lyžovat nezbývá.  Právě díky dětem jsme se k běžkám vrátili, letos jsme byli s manželkou a partou kamarádů například na Vasallopetu. Děti chodí do místního lyžařského oddílu, a právě z toho pramení, že tolik chtějí závodit. Chodí na tréninky, mají něco naježděno a na závodech to chtějí prodat. Proto do našich rodinných výletů závody vkládáme, ať se jedná v zimě o běžky nebo v létě o horská kola a běh...

Čím to, že vedete děti zrovna k běžkování? Nebo je to jen jeden z mnoha sportů, které si oblíbily?

Je to tak, že když jsi klavírista, tak je velká šance, že tvé děti budou hrát na klavír. Tím, že jsme s manželkou oba lyžaři a bydlíme na horách, mají naše děti ohromnou výhodu. Mají ten sport vůbec nejdostupnější, jak je to možné. Děti, které by chtěly lyžovat, ale bydlí například v Praze, to mají výrazně komplikovanější. Mají dostupnou zase jinou zábavu, budou hrát například florbal. Je to daný tím, kde bydlíme a máme to štěstí, že naše děti mají zimní prostředí rády. Pro ně je sníh něco, co mají na denním pořádku. Chtějí být pořád venku na sněhu, stavět sněhuláky a lyžovat. Ale zároveň nechci, aby to vyznělo, že jsou ochuzený o všechny další možnosti. Například dcera chodí i tancovat a v létě jezdíme na výlety a za kulturou – navštěvujeme hrady a zámky. Nemůže to být tak, že člověk je celý život v elasťákách na lyžích a neví, jak se obléknout do divadla, či jak se chovat v restauraci.

Honza i Josefínka se oba umístili do třetího místa v celkovém pořadí Mini SkiTour 2022 mezi chlapci a dívkami. Čekala na ně za to doma nějaká odměna?

Oba vnímají závody ČEZ SkiTour jako velkou show, nemůžou se dočkat na ten „velký cirkus“. To, že je na závodech hudba, moderátor nebo medvěd Vilda a dojíždějí do prostoru, který je parádně vyznačený a obrandovaný je za mě hrozně důležitý faktor. Mají pocit, že zažívají něco, co vidí například v televizi. Další věc je, že na všech závodech SkiTour děti dostávají skvělé perníkové medaile, což je pro ně dobrá odměna a je to pro ně důležité. Každé dítě něco dostane a nezáleží, jestli skončí na bedně. Pro to je to baví a odnášejí si z toho zážitky. Pak si o tom dlouho povídají a chtějí mít doma na zdi vylepené diplomy a na trámech pověšené startovní číslo, aby se měli čím chlubit, až přijdou na návštěvu kamarádi.

Nemohli jsme si nevšimnout, že jste na Zavírák SkiTour přijeli v dodávce, ve které jste celá rodina přes víkend bydleli u Skiareálu Horní Mísečky. Jaké to bylo takhle v zimě?

Máme dodávku s obytnou vestavbou a nezávislým naftovým topením, takže tam stačí nastavit teplotu a co je venku neřešíte. Výhodou je, že takto kempujeme poměrně často a místa máme vytipovaná. Parkoviště u lyžařských areálů jsou skvělá v tom, že tam jsou často k dispozici záchody a někdy i koupelna. Když tam člověk spí jednu dvě noci, tak se to dá úplně v pohodě zvládnout a je z toho zajímavý zážitek. V létě máme v autě i sprchu, kuchyňku a obecně si takhle užíváme poměrně často.

Uvidíme tě i příští sezonu v rámci organizace Krušnohorské 30?

Určitě u toho nebudu chybět.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko