Newsletter

Polská část SkiTour: skvělý závod a téměř 4000 závodníků!

6.3.2022   
Foto

Závod Bieg Piastów je polský bráška Jizerské 50 a konal se ve skvělých podmínkách na polské straně Jizerských hor (4.-6.3. 2022). Závod dokončilo 3889 běžců, kteří se účastnili závodů na čtyřech různě dlouhých trasách: 6 km, 25 km, 50 km (klasicky) a 30 km (volným stylem).

Nejdůležitějším závodem byl běh na 50 km s účastí polské běžkařské královny Justyny Kowalczyk-Tekieli.

„Ještě nikdy jsem během závodu nesnědla dvě kila čokolády,“ řekla Justyna Kowalczyk-Tekieli v cíli. Olympijská a světová šampionka a vítězka světového poháru už profesionálně netrénuje, proto ji 50 kilometrů v náročných podmínkách 46. ročníku Biegu Piastów stálo hodně sil.

Její největší soupeřkou byla česká hvězda Adéla Boudíková, která závod na 50 km na Bieg Piastów vyhrála už před šesti lety. Pak se jí narodily dvě dcerky a ona svou závodní kariéru na chvíli přerušila. „Moje holky jsou starší než Justynino mimiko, takže jsem měla víc času dostat se znovu do formy,“ vysvětlila Adéla Boudíková v cíli.

Mezi muži vyhrál Michał Skowron z Jelenie Góry. Nejrychlejší pětici brzy po začátku závodu utvořili Skowron, Antolec, Leopold, Knop and Janeček. Drželi se při sobě víc jak 40 km. Při stoupání na Bez Łaski se reprezentant polského národního týmu od skupinky oddělil, své protivníky nechal za sebou a nakonec závod vyhrál. Jeho únik byl odvážný, protože, jak nám sdělil v cíli, mu rychlost skupinky vyhovovala a cítil se dobře. Ještě bychom měli dodat, že závod se konal na tratích, na nichž trénuje od dětství – zná tu každou zatáčku, sjezd i stoupání. Pochází z velké lyžařské rodiny. Jeho otec Mieczysław vyhrál v roce 1989 na Biegu Piastów závod na 25 km. Na 50 km závod klasickou technikou Michała trénoval jeho starší bratr, skvělý trenér (i lyžař) Piotr.

Závod na 25 km letos vyhráli Kacper Antolec a Andżelika Szyszka.

Vítězka mezi ženami byla jasná a nesporná – skvělé trenérce a závodnici z Bukovských vrchů Andżelice Szyszka klasická technika náramně vyhovuje. Když se k tomu přidají dobré podmínky pro rychlou jízdu, vyjde z toho velká výhoda oproti rivalkám a skvělý výsledek.

Mezi muži tak velký rozdíl nebyl. Ačkoliv člen polského národního týmu Kacper Antolec vyhrál, přiznal, že se cítil zklamaný, že ho v sobotu v závodě na 50 km klasickou technikou porazil Michał Skowron. „Přijel jsem sem vyhrát ve dvou závodech – na 50 i 25 kilometrů,“ přiznal otevřeně. I tak je ale jeho vítězství cenné, zvlášť proto, že porazil dalšího reprezentanta polského národního týmu Piotra Sobiczewskiho.

Piotr Sobiczewski a Jadwiga Grynkiewicz všechny překvapili skvělou formou v závodě na 6 km klasickou technikou. Závod na 30 km volným stylem vyhráli dva Češi: Petr Knop a Petra Hynčicová. Šestá série SkiTour byla velice rychlá a boj o první místa byl tvrdý a urputný. Až tak, že za cílovou linií padali závodníci k zemi a potřebovali dlouhý odpočinek.

V závodě žen svou kondici potvrdila Jadwiga Grynkiewicz, jedna z nejlepších běžeckých lyžařek na světě v kategorii 50+. Měla velký náskok i nad mnohem mladšími rivalkami.

Během závodu na 30 km volným stylem se podařilo uniknout Petru Knopovi a Toni Escherovi. V cíli byl nakonec rychlejší Petr Knop.

Závodu žen dominovala Petra Hynčicová z České republiky a Andżelika Szyszka. Šest minut po nich doběhla do cíle osmnáctiletá Kinga Mareczek, jedna z nejlepších lyžařek mladé generace.

Skvělé 9. místo v závodě na 30 km získala olympijská vicemistryně a mistryně světa na horských kolech Maja Włoszczowska.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko