Newsletter

ROZHOVOR: "Atmosféra na SkiTour je pohodová a o vše je postaráno," říká Zdeněk Hlaváček.

18.3.2024   
Foto

Běžkuje v podstatě celý život. Představujeme Ti Zdeňka Hlaváčka, pravidelného účastníka závodů ČEZ SkiTour a výherce v kategorii nad 70 let na trati 20 km klasicky na letošním Orlickém maratonu. Co ho nejvíce motivuje závodit, jak vypadá jeho tréninková příprava nebo co by vzkázal všem, kteří přemýšlí o účasti na ČEZ SkiTour? To vše a mnohem více se dozvíš v následujícím rozhovoru!

 

 

Zdeňku, na úvod nám prosím prozraďte, jak dlouho už běžkujete?
Běžkuji v podstatě celý život – přes 60 let. Úplně první běžkařské závody si pamatuji dodnes, bylo mi tenkrát 10 let a doteď mám doma diplom. Od té doby jsem s běžkami nepřestal a prošel jsem postupně všemi kategoriemi, a to až do současné kategorie 70+. Závodil jsem i za oddíl Ski Skuhrov, spolupořadatele Orlického maratonu. Za můj největší úspěch považuji 4. místo na MČR v klasickém lyžování v kategorii mladšího dorostu.

Letos jste na Šerlichu vyhrál trať na 20 km klasicky ve vaší kategorii. Bylo to očekávané?
Naopak, zjistil jsem to až při vyhlášení, dopředu jsem startovní listinu dvacítky ani moc nezkoumal. Navíc jsme byli do poslední chvíle všichni schovaní ve stanu před velmi nepříznivým počasím. Bez vyhřívaného zázemí si to zpětně nedovedu ani představit. Upřímně, v horším počasí jsem asi v životě nezávodil. O to více jsem byl překvapen, v jakém počtu jsme se na Orličáku letos sešli.

Klasika nebo Skate?
Posledních několik let už jezdím jen klasicky, předtím jsem jezdil i skate, včetně několika ročníků Orlického maratonu.

Co je vaší hlavní motivací stále aktivně závodit?
Běžkám se věnuji celý život a neodmyslitelně to ke mně patří. Je to pro mě navíc úžasný relax. Velkou výhodou je to, že máme partu lidí v podobném věku a navzájem se podporujeme, to se pak jede hned lépe. Také spolu závodíme i v jiných sportech. Mimo běžky se věnujeme sportu celoročně – po zimě nám začíná letní sezona běhů mimo dráhu. V přechodném období, zejména na podzim, je to pak cyklistika.

  

V minulosti jste se účastnil i dalších akcí ze seriálu ČEZ SkiTour, například závodu v Harrachově, nebo jesenického JeLyMana. Jaký závod máte nejraději?
Jsem místní patriot, takže nejraději mám Orlický maraton, ale hodně rád mám také JelyMana. V oblasti okolí Paprsku se účastním i dalších místních akcí. Velkým příjemným překvapením pro mě pak byl loni závod v Harrachově – zajímavá trať, která byla i poměrně náročná.

Co na závodění říká vaše okolí? Jezdí na závody s vámi?
Manželka mě čas od času na závodu doprovází, naopak dcera mi říká ať se podívám do občanky. Se synem jsme jeli několikrát JeLyMana i Orlický maraton, poprvé jsem ho porazil, teď už by to bylo určitě naopak. Snažím se k tomu vést i vnoučata, pokud je sníh a mají prázdniny, jezdí se mnou na běžkách rekreačně.

Co máte na ČEZ SkiTour nejraději?
Kdybych to měl porovnat s ostatními sportovními akcemi, fantastické je určitě to vyhřívané zázemí – ten komfort, že se máme kde převléknout, závodníci si mohou nechat namazat lyže od profíků, o tom se nám na Orlickém maratonu dříve ani nesnilo.

Prozradíte nám něco ohledně své tréninkové přípravy? Máte nějaký předzávodní rituál?
Dlouhý čas jsem trénoval pod bratry Michlovými (kteří stojí i za zrodem Orlického maratonu), nyní trénuji už sám. Když jsem běžel první maraton, poslední týden před startem jsem hodně řešil stravu, spánek a všechno. Za to v poslední době už to neřeším vůbec, jen poslední dny před závodem zvolním tréninky. 

Co byste vzkázal všem, kteří přemýšlí o účasti na ČEZ SkiTour, ale ještě třeba nejsou úplně rozhodnutí?
Určitě doporučuji nepřecenit svoje síly a vybrat si vhodnou distanci. Často vidím lidi, kteří to neodhanou a vydají se rovnou na nejdelší dostupnou trať. Pro začátečníky doporučuji zvolit pohodovou a rodinnou 10km trasu, která je dostupná na všech závodech SkiTour. Taky bych rád zmínil, že se nemusí ničeho bát, atmosféra na závodech je vždy pohodová a o vše je postaráno.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko