Newsletter

„Při nočním závodě jsme všichni vypadali jako mořský ďas", vypichuje japonská sportovkyně Namiko Sakamoto

21.3.2023   
Foto

ČEZ SkiTour v Harrachově přinesla i netradiční dvojitou japonskou návštěvu. Do tratí vyjela sportovkyně Namiko Sakamoto s dcerou Mitsuki. Zatímco Namiko zvolila noční trasu na 20 kilometrů bruslením, svoji dceru Mitsuki nominovala na desítku klasikou. O tom, jestli Japonci vůbec znají běžecké lyžování a jak se k němu aktivní Namiko dostala, jsme si povídali na harrachovském běžkařském stadionu.  

 

Jak ses z japonské Ósaky ocitla na SkiTour v Harrachově?

Namiko: V Česku žiju už 18 let, pracuji a ještě studuji OUSHI-Institut socialního zdraví Univerzity Palackého. Náhodou jsem se poprvé ocitla na Jizerské 50 a napsala jsem k tomu článek. Když jsem dostala pozvánku na závod do Harrachova, tak jsem ji ráda přijala. 

Co tě k účasti nejvíce motivovalo?

Nejvíc mě motivovalo, že bych mohla vzít dceru (smích a nelibá gestikulace dcery). Od mala jsem velkým sportovcem.  Závodně jsem plavala, poté jsem přešla na volejbal, kde jsem byla kapitánkou týmu… ale dcera není úplně sportovní typ. Byla to skvělá příležitost!

Takže tvá účast, Mitsuki, byla spíše z donucení?
Mitsuki:

Z donucení to nebylo, ale bylo mi to jasně oznámeno: Pojedeš 10kilometrový běžkařský závod. Měla jsem ještě na výběr, že půjdu běhat. Nic horšího než běhání pro mě není, tak jsem si vybrala tohle. 

Namiko, vloni ses zúčastnila legendární Jizerské 50, jak na to vzpomínáš?

Délka 50 kilometrů mě ani tak moc neodrazovala, protože vím, že od mala hodně sportuju a mám dobrou fyzickou kondici. Ale neznám hory a nevím, jak se na zimu obléknout, tak jsem si říkala, že to bude velká výzva. Naštěstí v ten den svítilo sluníčko od rána do večera, na horách bylo krásně. Na letošní ročník jsem bohužel nebyla v Česku, takže loňská účast je zatím má jediná. 

Ve tvém článku jsme četli, že jak vysoko Češi vidí výhru hokejistů v Naganu, tak ty řadíš zdolání Jizerské 50. Čím to bylo? Naplnilo to tvá očekávání? 

Běžky – zimní sport – ty jsou pro mě něčím vzdáleným. Takový sportovní vesmír. Během života jsem se k tomu nedostala, neměla jsem k tomu vztah.

A jak je to s běžkováním vlastně v Japonsku?

V Japonsku lidé samozřejmě na horách lyžují a někdo to miluje, ale já jsem byla na opačné straně země, neměla jsem kolem sebe hory a ani na ně nejezdila. Běžky ani sjezdovky jsem nikdy v životě neviděla. Bylo to pro mě něco neznámého a vzrušujícího.

Takže jsi šla do toho v rozpoložení, že jsi sportovkyně, a tak to zvládneš…

Já jsem předtím měla ještě covid, a tak jsem nebyla v úplně dobré kondici. Každý sportovec ale ví, že nemůže být vždy v nejlepší formě a nějak to zvládne. 

Tam jsi začala přemýšlet o tom, že bys běžky ukázala dceři? 

Namiko: To spíš syn letos říkal, kdy pojedeme na Jizerskou 50. Je mu 6 a nebojí se delších tratí.

Mitsuki: Mě zná máma dobře, ví, že to zvládnu. Běžně běhám tak 5 kilometrů a na běžkách ujedu asi 10. Na padesátku bych si sama netroufla a možná ani nechci. 

Jaká pro tebe byla harrachovská desítka?

Mitsuki: Hezká, původně jsem si myslela, že mě mamka přihlásila na dětský 2kilometrový závod, nakonec to bylo 10 kilometrů, z čehož jsem byla trochu nervózní. Jakmile jsem se do toho dostala, tak se mi jelo dobře. Rozhodně jsem měla lepší počasí než máma včera, to hodně pršelo a sníh byl mokrý a těžký. A také jsem nemusela jet v noci…

Namiko: Pro mě byl noční závod novinka, protože jsem s čelovkou nikdy nejela, a tak jsem občas dobře neviděla, kam jedu. Několikrát jsem spadla. U tohoto sportu mě baví, že se stane vždycky něco, co člověk nečeká. Závod se jel volným stylem, na běžkách jsem do té doby bruslila asi čtyřikrát. Viděla jsem, jak touhle technikou jezdí profíci, a tak jsem jejich techniku zkopírovala. 

Dovedla bys porovnat, jak vypadají závody v Japonsku s tím, co máme tady na SkiTour?

Obecně se dá říct, že závody jsou v Japonsku dobře zorganizované. Jenom musím podotknout, že během té doby, co byl covid, se nekonaly. Pravidla se tam rozvolňují až v poslední době. Běžkování není tak známé jako sjezdové lyžování, a tak je těžké přilákat lidi. Hodně lidí navíc sedí doma a nic nedělá. Na seriálu SkiTour se mi líbí, že se sejdou rodiny a kamarádi a všichni se mohou společně aktivně bavit. Už jsem oslovila školy ze svého okolí, jestli by se nechtěly zúčastnit akce Běhej lesy. Zimní sezona sice končí, ale letní teprve začíná. 

Jaký pro vás obě byl nejzajímavější moment? Nespadly jste?

Mitsuki: Spadla jsem, ale překvapivě ne v zatáčkách, kde mě mamka dopředu varovala, ať si dávám pozor. Spadla jsem na úplné rovince, protože jsem narazila do hroudy sněhu. Měla jsem čas jednu hodinu, jedenáct minut a jedenáct sekund. Samé jedničky. 

Namiko: Noční závod jedou samí trénovaní sportovci. Líbilo se mi, že se ke mně chovali slušně. Když mě na trati povzbuzovali jako „pojď, pojď“, nebo „jedu, jedu“...vlastně to potřebuju. Ti slabší jedou svým tempem a chtějí si užít přírodu. O to víc bych poprosila největší borce, aby měli respekt k těm, kteří si hory užívají jiným způsobem. 

Jizerská 50 se jede klasikou, ale včera se jelo bruslením a navíc v noci. Co tě na tom lákalo?

Jednak s lampičkou-čelovkou je to dobrý. Každý vypadá jako mořský ďas, a taky si tak připadá. Bruslení mi přijde víc jako tanec,člověk má větší volnost. V klasice je to více o disciplíně. Navíc mám lyže na bruslení už dva roky, teď jsem je použila poprvé.

Chystáte se s Mitsuki příští sezonu zase na Jizerskou 50 nebo SkiTour?

Namiko: Určitě (s úsměvem).
Mitsuki: Mně už bylo předem řečeno, že pojedu 20kilometrový závod...
Namiko: Doufáme, že se připojí i brácha..

A co to jaro? První závod Běhej lesy máme už 15. dubna. Budete v Brdech?

Brdy ještě ne, protože máme na duben hodně plánů, ale přijedeme na jeden z dalších. Oslovila jsem školu Micky, aby se sjelo více dětí. Pro mě je velkým potěšením sportovat spolu s dětmi a baví mě to víc, než kdybych běžela třeba 20 kilometrů sama. Nakonec  chci moc poděkovat organizátorům SkiTour a Běhej lesy za pozvání. 

 


GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko