Newsletter

Jak mít bleskové běžky i příští rok? Základem je poctivý posezónní servis

16.5.2022   
Foto

Skol lyžaři. Nedá se nic dělat, v nížinách kvetou stromy a sníh mizí i z posledních místeček, kde se dalo do půlky dubna lyžovat. Je třeba nejen běžky odložit k více jak půlročnímu odpočinku, ale také se o ně postarat – zakonzervovat, aby nám tak hezky frčely i v další sezoně.

Kdo to myslí s běžkováním vážně, ten lyže v sezoně nejen maže, ale na jejím konci je vyčistí a zakonzervuje. Jedině tak docílí, že skluznice neztratí své vlastnosti a běžky budou mít stejný skluz i v další sezoně. V neposlední řadě je praktické běžky uklízet čisté, abychom, až na zhruba na konci listopadu sáhneme, nebyli nemile překvapeni.

Ke zhoršení vlastnosti skluznice dochází hlavně kvůli nečistotám. Pamatujete, jak vám to naposled drhlo, když jste jeli přes sníh plný jehličí? To se pak uchytí i ve vrstvě vosku a brzdí. My potřebujeme dostat tyto nečistoty ven, abychom se i nadále snadno klouzali.

Co budeme/můžeme potřebovat

Měkký skluzný vosk (ideálně co nejobyčejnější – nejlevnější), žehličku, kopyto – držák na přípravu lyží, smývací roztok (base cleaner), smývač parafínů (glide wax cleaner), papírové ubrousky/starý, ale čistý hadr, měděný kartáč. Alternativní a levnější smývače vosků jako ředidla, nebo technický benzín nelze na závodní lyže doporučit. Nejsou naprosto šetrné ke skluznici. Při použití stejného postupu je rozumné tak umývat nejvýše „kameňáčky“ pro špatné podmínky.

 

Smytí stoupacích vosků

Tohle je rychlé a jednoduché. Pro začátek se podíváme, jestli máme namazáno tuhým voskem, nebo klistrem. Při pokojové teplotě můžeme velkou část klistru odstranit samotnou škrabkou (klistr není ztuhlý), nezapomeňme na žlábek. Následně si vezmeme čistý hard, kus hladké tkaniny, nebo papírový ubrousek a na to naneseme smývač. Stačí pár mililitrů. Krouživými pohyby po mazací komoře – místa pod vázáním, kam se vosky nanášejí, vosk setřeme. Pro větší zbytky klistru užijme opět škrabky. Pokračujeme, dokud je skluznice nejen vizuálně čistá, ale také nelepí. Stejným způsobem očistíme i bočnice lyží, kam se vosk snadno dostane.

Odstranění skluzných vosků

Toto je bez speciálního přípravku na umytí stoupacích vosků (glide wax cleaner) zapeklitější. Půllitr zmíněného roztoku ale stojí přes tisícovku. Pracuje se s ním obdobně jako se smývačem stoupacích vosků. My spořivější vybereme co nejobyčejnější skluzný vosk. Ideálem bude nějaký pro plusové teploty, neboť je měkčí.

Vosk naneseme na lyže, jako kdybychom si je chtěli naparafínovat. Potřebujeme k tomu žehličku, kterou cihličku parafínu roztavíme a vosk na skluznici nakapeme. Následně vosk žehličkou zažehlíme, aby utvořil jednolitou vrstvu. Úspornější metodou nanášení je vosk žehličkou jen nahřát a natřít ho na skluznici podobně jako stoupací vosk. Následně se vosk opět zažehlí.

Zatím je postup stejný jako u parafínování lyží, ale teď přijde změna. Lyže nenecháme odpočinout, ale vosk škrabkou ihned stahujeme, dokud je teplý a poddajný. Vezmeme důraz na žlábek a hrany. Na závěr lyže přejedeme měděným kartáčem (běžně se používá právě při mazání parafínů k uhlazení vosku). K důkladnému očistění skluznic je potřeba postup opakovat dvakrát až třikrát.

Umytí skinu

Skin je na péči naštěstí jednoduchý. Byť se něj maximálně nanáší přípravek proti namrzání, během jízdy také nachytá nečistoty ze stopy. Jeho umytím si zajistíme, že nám bude dlouho perfektně sloužit. Nejdříve si ale zkontrolujeme, jestli „kožíšek“ není už oježděný a zralý na výměnu.

Použijeme to stejné, co na smytí stoupacích vosků –hadřík, na který naneseme smývač vosků. Není doporučováno lít smývač přímo na skin, neboť by mohlo dojít k jeho odlepení. Smývač vtíráme do jednotlivých vláken skinu, aby se dostal i do jeho spodních částí. Jde nám o to, aby se jednotlivá vlákna od sebe odlepila, čímž nejlépe zabraňují podklouznutí. Následně vezmeme kartáč (teď ne měděný), kterým urovnáme vlákna dle směru jízdy. Zbytek lyže ošetříme dle kapitoly o skluzných voscích.

Zakonzerování pórů skluznice a uskladnění

Většinou přijde na řadu co nejlevnější parafín. Proč co nejlevnější? Nebudeme na něm jezdit, i když… Vosk klasicky na lyži zažehlíme a nestrháváme. Díky tomu jsou póry skryté a skluznice nevysychá, čímž si udržuje vlastnosti. Můžeme samozřejmě zataktizovat a lyži zakonzervovat např. parafínem, který má teplotní rozpětí těsně pod 0 °C, díky čemuž nám bude při startu sezony parafín jen strhnout a budeme moci vyrazit.

Běžky ukládáme ideálně do vaků, aby se na ně neprášilo a my je pak našli v ideálním stavu. Hodně zdaru při posledním servisu sezony. 

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko