Newsletter

„S dětmi je běžkování zase docela jiná zábava.“ Přečti si rozhovor se SkiTour Masterem 2021 Marií Kunstátovou

6.1.2022   
Foto

Někteří z nás běžkují rádi sami, někteří s kamarády, ale jsou i tací, kteří to zvládají s celou rodinou. A to i když má třeba čtyři děti a tak, že se jim daří získat titul SkiTour Master! To se v uplynulé sezóně podařilo Marii Kunstátové, která ujela šest virtuálních závodů. A to i s velkou rodinou a malými dětmi.

Od kdy běžkuješ? 

Poprvé jsem na běžkách stála sice v 9. třídě, ale pak dlouho ne. Běžkovat více jsem začala spíš až s manželem a dětmi, to až tak před deseti lety. Máme čtyři děti a všichni běžkují, obecně je vedeme odmalička ke sportu. V létě jezdíme na kolo, v zimě na sjezdovky a teď právě i čím dál tím častěji hlavně na běžky. Není to tak finančně nákladné pro velkou rodinu a dá se to dělat kdekoliv a kdykoliv, když je tam teda dost sněhu – i když jsou třeba vleky zavřené. 

Jak se tvůj vztah k běžkování vyvíjel?

Od té doby, co mě to chytlo, se snažím zlepšovat, ale spíš si udržuju svou úroveň. Předloni jsem dokopala manžela, abychom se přihlásili na poloviční trasu Jizerské padesátky. Tu nám nakonec zrušila opatření spojená s covidem, ale dali jsme si to alespoň virtuálně. Bydlíme ve Zdibech ve středních Čechách, v okolí je spousta polí. Předchozí zimu napadlo nakonec tolik sněhu, že se tady dalo po okolí běžkovat kdekoliv, takže jsme tu virtuální podobu závodů nakonec velmi ocenili.

Jak probíhá taková výprava na běžky s celou početnou rodinou? Běžkujete společně?

Manžel je ještě větší sportovec než já. Zatímco já jsem byla těhotná nebo kojící, on mohl sportovat kdykoli. Takto postupně rozpohyboval a učil děti v létě na kole a v zimě na lyžích, zatímco já zůstávala na svém stupni věčného začátečníka. Manžel si tedy většinou bere starší děti a já jedu s těmi mladšími a pomalejšími. Ale zase někdy večer se jdu naopak proběžkovat já sama s těmi staršími. S dětmi je to zase celé docela jiná zábava. Prostě se střídáme, jak je potřeba. 

Kdy ses poprvé zúčastnil/a ČEZ SkiTour?

Bylo to právě až letos v zimě, kdy se závody nakonec konaly virtuálně. A jak jsem řekla, my jsme to nakonec hodně ocenili, protože jsme se se všemi dětmi nemuseli nikam handrkovat. Jinak ale jezdíme moc rádi běžkovat třeba do Jeseníků, kde nás baví pořád objevovat nové trasy a je to tam prostě krásné. Tak věřím, že se vydáme na závody, až to půjde. Až děti povyrostou, bude to ještě lepší. 

Loni ses stala SkiTour Masterem. Byl tvůj výsledek 118.8 km i tvým osobním rekordem ujetých km za jednu zimní sezónu?

Díky tomu, že byl v této virtuální sérii závodů výběr různých sportů, tak jsem běžky prokládala i normálním během, díky tomu se to dalo zvládnout ještě líp. Ale určitě to pro mě byla velká výzva a skvělá motivace sportovat ještě víc. Nikdy předtím jsem si cíleně vysportované kilometry nezaznamenávala, prostě nebyla potřeba. Běhala jsem hlavně v létě a najednou tu byla výzva a ty mám moc ráda, takže 118.8 km je i mým osobním rekordem. Navíc se mi na ČEZ SkiTour moc líbilo, že to člověk dělá i pro dobrou věc. To se hned běžkuje lépe a mám o důvod více se přemoci a vyrazit.

Jak na minulou sezónu ČEZ SkiTour vzpomínáš a jak se připravuješ na nadcházející ročník?

Byl to docela mazec, ale jak jsme byli doma zavření, pořídila jsem si i kolečkové lyže. Tak jsem mohla teď na běžky trénovat i v létě. Pořídila jsem si je i s holemi, abych trénovala i ruce, které jinak kromě běžek tolik nemakají. Trénovala jsem, jak byl čas, alespoň jednou týdně. Nejtěžší bylo naučit se brzdit! Je to dobré na prostřídání, kolo, běh, brusle. Baví mě to!

Děkujeme za rozhovor a hodně štěstí do nadcházející běžkařské sezóny. SKOL!

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko