Newsletter

ČEZ JIZERSKÁ 50 ODSTARTOVALA TŘICÍTKOU A ATRAKTIVNÍMI SPRINTY

8.2.2019   
Foto

Na úvod závodního víkendu v Jizerských horách se jela Volkswagen Bedřichovská 30 volnou technikou, na jejíž start se postavilo téměř šest stovek závodníků. V mužské kategorii zvítězil s více než minutovým náskokem Němec Toni Escher před nejlepším z Čechů Jakubem Sikorou. Mezi ženami triumfovala už popáté v řadě Klára Moravcová. První den uzavřely závody Nyč Sport Sprintu. V mužské kategorii zvítězil Nor Didrik Fjeld Elser, mezi ženami jeho krajanka Ingeborg Dahlová.

 

Volkswagen Bedřichovskou 30 ovládli Němec Escher a popáté v řadě Moravcová

Vítězný Toni Escher si pochvaloval Jizerské hory i samotnou trať, která mu sedla. „Lyže mi jely perfektně, podržela mě i kondice. Během prvních 10 kilometrů jsem bojoval s ostatními, pak už jsem cítil, že mám více sil než oni, začal jsem nastupovat a povedlo se mi ujet," usmíval se.

Mezi ženami třicetikilometrová trať nepoznala od roku 2015 jinou vítězku než Kláru Moravcovou, která nestačila jen na deset mužských soupeřů. „Nahoře byly podmínky trošku náročnější, dole už ale bylo lepší. Že jsem vyhrála popáté v řadě? Asi je to tím, jak poctivě trénuju. V zimě na lyžích, v létě na kolečkových lyžích, zároveň běhám a jezdím na kole,“ prozradila. A její náročný program tím v Bedřichově rozhodně nekončí: „Chystám se ještě na večerní sprint a na sobotní závod na 25 kilometrů klasicky."

Na start druhého nejdelšího závodu víkendu se opět po roce postavil i trojnásobný olympijský medailista ve veslování Ondřej Synek, který obsadil 42. příčku. Se svým výkonem však spokojený nebyl. „Své ambice jsem tentokrát rozhodně nenaplnil. No a teď se hlavně půjdu pořádně najíst,“ glosoval s úsměvem. Závodu se zúčastnila i jeho veslařská kolegyně, skifařka Kristýna Fleissnerová nebo předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Atraktivní sprinty ovládli Norové Dahlová a Elset

Do Nyč Sport Sprintu na 1,5 kilometru nastoupilo 59 závodníků. V mužské kategorii zvítězil Nor Didrik Fjeld Elser, mezi ženami jeho krajanka Ingeborg Dahlová. Oba ovládli finálové jízdy s hromadným startem, do kterých nastoupilo šest žen a dvanáct mužů.

Pro Elseta, který druhého Estonce Marta Kevina Pollusteho porazil o vteřinu, přitom sprint byl jen doplňkovým závodem na rozehřátí. „Byl to skvělý závod, Češi do toho pořádně šlápli. Naštěstí jsem jim stačil a pak v závěru měl dost sil. Dřív jsem býval sprinter, ale teď se soustředím víc na delší tratě, takže tohle pro mě vlastně byl doplňkový závod, tím hlavním je pro mě nedělní padesátikilometrová trať. Tam sice neočekávám takový výsledek jako dnes, ale moc se na to těším," vyhlíží Elset.

Vítězka ženského šestičlenného Ingeborg Dahlová dokázala finále ovládnout před pěti Češkami, přestože její příjezd byl hodně hektický. „Přijela jsem totiž rovnou z letiště a měla před startem jen asi půl hodiny. Navíc mi není úplně dobře a po kvalifikaci jsem zvracela. Finále s hromadným startem bylo ale skvělé, nebyla jsem si jistá, kdy nastoupit, a nakonec se mi povedlo v posledním kole," líčila Norka.

Zase Řezáč! Na Jizerské 50 triumfoval třetí z rodu Řezáčů

Ještě před třicetikilometrovou tratí otevřela páteční den dětská Mini Jizerská Pojišťovny VZP, ve které zazářil i syn legendy českých dálkových běhů Stanislava Řezáče a vnuk Stanislava Řezáče staršího, dalšího člena lyžařské dynastie. Aleš Řezáč zvítězil na dvoukilometrové trati v kategorii mladších žáků do 12 let, závodilo se i v kategoriích do 6, 8, 10 a 14 let.

Program 52. ČEZ Jizerské 50 pokračuje v sobotu, kdy jsou na programu závody na 10 a 25 kilometrů klasicky a firemní štafety. V neděli celý víkend uzavře hlavní padesátikilometrový běh.

Kompletní výsledky si můžete prohlédnout ZDE.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko