Newsletter

Chtěl bych vyzkoušet všechny závody SkiTour, hlásí Fin Tuikkanen

12.12.2018   
Foto

V České republice závodil už mnohokrát, ale na startu Kašperské 30 bude Juha Tuikkanen letos nováčkem. Jednapadesátiletý finský závodník loni vyzkoušel 40km závod JeLyMan a postupně by chtěl projít všechny závody SkiTour. Do České republiky se vždy rád podívá. „Byl jsem tam už zhruba desetkrát. Letos máme v plánu navštívit Plzeň a eventuálně poznat místní pivo,“ usmívá se.

Slavnou Jizerskou 50 jste absolvoval pětkrát, jak na závod vzpomínáte?
Jizerská 50 se mi moc líbí. Na začátku je tam dlouhé stoupání a trať je hodně kopcovitá. Ale konec trati už je mnohem méně náročný a příjemnější. Krajina v Jizerských horách je nádherná a celá událost velice dobře zorganizovaná.

Jak jste si užil Českou republiku, navštívil jste nějaká zajímavá místa?
V České republice jsem byl zhruba desetkrát. Vždy narazím na mnoho milých lidí a cítím se tam vítán. Stihl jsem už poznat spoustu krásných českých míst, jako je Harrachov, Liberec nebo Brno. Stejně jako u nás Finů je i ve vaší zemi znát, že mají Češi rádi sport.

Jak dlouho běžkujete a do jakých dalších zemí jste se v rámci běžkování podíval?
Jsem členem klubu Ski Jyväskylä a také Finnish Ski Federation's Cross Country Skiing Team, takže závodím často. Nyní je to už 10 let, co pro zábavu provozuji běžkování na dlouhých tratích ve Finsku i jinde. Ve Finsku existuje více než 20 různých typů závodů. V zahraničí jsem kromě České republiky běžkoval ještě v Itálii, Estonsku, Polsku, Německu a Rakousku.

V minulém roce jste se zúčastnil 40km závodu JeLyMan. Jaký byl rozdíl mezi ním Jizerskou 50?
Někdy je fajn si zaběžkovat na závodech, kde není tolik lidí. JeLyMan je takový exotický závod. V obou závodech jsou rychlá klesání a dlouhá stoupání, což je celkově charakteristika českých závodů.

Tento rok budete stát na startu Kašperské 30. Proč jste si vybral právě tento závod? Dáváte si na něj nějaké cíle?
Rád si zaběžkuji po různých tratích. V České republice už jsem účastnil čtyř různých závodů a mým cílem je vyzkoušet všechny závody SkiTour. Nedávám si žádné konkrétní cíle do závodů. Hlavně doufám, že půjde o vyváženou trať a vše dopadne dobře. Těším se, že si užiju novou krajinu. Závodění beru jako velice příjemnou sportovní aktivitu.

Plánujete v České republice poznat zase něco nového?
Těšíme se na příjemný víkend a nové zkušenosti. Do České republiky přijedu v malé skupině čtyř lidí a v pátek máme v plánu cestu do Plzně, protože bychom chtěli navštívit nové město. Eventuálně bychom také chtěli poznat místní pivo.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko