Newsletter

Na co jezdí lyžaři? Čtěte, ať jste připravení!

4.12.2017   
Foto

Znáte své tělo a víte dobře, jak při sportu funguje? Kde bere energii, a proč je důležitá regenerace? Většina cílevědomých běžkařů ví či tuší, co je palivem, které je žene dopředu. Jenže „tankujete“ vždy správně?

Dominantním zdrojem energie v případě intenzivních výkonů je glykogen (zásoba sacharidů v těle), neboť je z něho energie uvolňována o poznání rychleji než z tuků a efektivněji než z bílkovin. Je-li však výkon aerobní, tzn. stíháme-li bez potíží dýchat, pak dominance svalového glykogenu začíná být po 30 minutách střídána dominancí tukovou. Stále však s částečným zapojením energie z glykogenu.

Zásoby glykogenu v našem těle jsou limitující a vystačí cca na 30-90 minut zátěže, dle její intenzity. To je bohužel fyziologický předpoklad, s nímž nic neuděláme. Můžeme však pracovat s hospodárností při využívání glykogenu, k čemuž přispívá mimo jiné trénovanost, a můžeme velice efektivně zapracovat na tom, abychom měli před startem závodu maximum glykogenových zásob. Jak na to? Především správnou výživou:

  • Před tréninkem

Důležitá je zejména skladba jídelníčku několik posledních hodin před tréninkem (a samozřejmě i závodem). Určitě by neměly dominovat rychlé cukry, které mohou vyvolat hypoglykemickou reakci v průběhu tréninku/závodu a na ni navazující výrazný aktuální pokles výkonu. Ideální stravou před fyzickou aktivitou je Enervit PRE Sport, který obsahuje pouze sacharidy (žádné těžko stravitelné tuky a bílkoviny), a to navíc s nízkým glykemickým indexem, které nerozhází hladinu krevního cukru, podpoří postupné uvolňování energie a pomůže i s uvolňováním energie z tuků.

  • V průběhu tréninku

V průběhu delších tréninků, nebo během těch náročnějších, je vhodné doplňovat energii pomocí energetických gelů Enervitene Sport, které obsahují postupně se uvolňující energii a svaly ochraňující aminokyseliny BCAA. Uživatelsky přívětivé a hodně oblíbené jsou energetické tablety Enervit GT Sport, které jsou velmi snadno dostupné i během jízdy.

  • Po skončení výkonu

Ihned po skončení výkonu je velmi důležité přijmout lehce vstřebatelné živiny, které nejlépe podpoří obnovu vyčerpaných energetických rezerv a poškozených svalových vláken. Proto doporučujeme vypít regenerační nápoj Enervit R2 Sport, který doplní energii pro obnovení glykogenových zásob a aminokyseliny „opraví“ poškozená svalová vlákna.

Více informací o tom, jak funguje organizmus sportovce při zátěži, najdete na webu Enervitu, specialisty na výživu pro vytrvalce.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko